Gdzie stosuje się izolat białka mleka?
Izolat białek mlecznych jest stosowany w różnych produktach spożywczych, w tym:
- Produkty mleczne (jogurty, mieszanki, lody)
- Suplementy zdrowotne
- Żywienie medyczne (żywność dojelitowa)
- Produkty dla dzieci
- Śmietanki do kawy i napojów
- Odżywki sportowe
- Produkty do zarządzania wagą
- Napoje żywieniowe medyczne
- Napoje dla zdrowego starzenia się
Istnieje kilka rodzajów koncentratów mleka, ale izolat białka mleka zawiera 90 procent lub więcej białka wagowo, jest bardzo niskotłuszczowy i mało węglowodanów.
Suplementy diety
Izolat białek mlecznych jest bogaty w białko i niskotłuszczowy, może być używany w szerokim zakresie zastosowań. Izolat białka mleka występuje w postaci proszku, który można dodać do batonów pakowanych, aby utrzymać je wilgotne, zwiększyć zawartość białka, poprawić smak, wydłużyć okres przydatności do spożycia i poprawić teksturę. Producenci czasami dodają go do produktów mlecznych, aby poprawić ich profil odżywczy – szczególnie mleko lub jogurt.
Izolaty białka mleka mają zastosowanie w suplementach zdrowotnych, żywieniu medycznym (żywność dojelitowa), produktach dla dzieci, śmietankach do kawy i napojów oraz w różnych zastosowaniach żywieniowych dla sportu, zarządzania wagą i rynku żywienia osób starszych.
Dodatek do żywności
Izolat białek mlecznych jest źródłem wysokiej jakości białka. Używaj go do uzupełniania źródeł białka w pełnowartościowej żywności, takich jak mięso, drób, ryby i jaja. Żywność z izolatami białka mleka jest często reklamowana dla sportowców do stosowania w regeneracji po treningu. Zarówno serwatka, jak i kazeina oferują wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do wzrostu mięśni w wysoce przyswajalnej formie. Wysokiej jakości białko może być również przydatne dla osób starszych, które czasami nie otrzymują idealnego odżywienia, oraz dla osób z chorobami wyniszczającymi, takimi jak rak.
Inne zastosowania
Izolat białek mlecznych może być realną alternatywą dla białka serwatkowego, szczególnie w przypadku batonów i napojów sportowych. Białko serwatkowe jest produktem ubocznym procesu produkcji sera i może być kosztowne dla producentów ze względu na ograniczoną dostępność. Izolat białka mleka oferuje tańszą alternatywę dla producentów, którzy chcą wzmocnić swoje produkty dodatkowym białkiem. Zastąpienie izolatu białka mleka białkiem serwatkowym nie wpływa na teksturę ani smak produktów i oferuje wiele takich samych korzyści.
Właściwości izolatu białka mleka
Nasza oferta izolatów białek mlecznych pozwala producentom dostarczać różne cechy, które odpowiadają ich specyficznym potrzebom produktowym, w tym zdolność do rozpraszania, lepkość, emulgowanie i stabilność.
- Wysoka zawartość białka
- Czysty mleczny smak – Idealny do produktów odżywczych
- Wysoki poziom związku wapnia
- Doskonale stabilny w wysokich temperaturach
- Niska zawartość laktozy
Nie dla wszystkich
Chociaż izolat białka mleka jest bezpieczny dla większości ludzi, niektóre osoby powinny go unikać. MPI nie jest odpowiedni dla osób z alergią na białka mleka krowiego jak kazeina i serwatka. Tego typu alergia jest bardziej powszechna u dzieci. Jest dość rzadka u dorosłych. Izolat białka mleka zawiera bardzo mało lub żadnej laktozy, może być stosowany przez osoby z nietolerancją laktozy. Nie jest odpowiedni dla wegan. Jeśli masz alergię na białka mleka krowiego lub stosujesz dietę wegańską lub bezmleczną, powinieneś unikać produktów zawierających izolat białka mleka.
PODSUMOWANIE:
Izolat białek mlecznych to rodzaj skoncentrowanego produktu mlecznego, który zawiera zarówno serwatkę, jak i kazeinę. Izolat białka mleka zawiera 90 procent lub więcej białka wagowo. Jest bardzo niskotłuszczowy i mało węglowodanów. Zwykle dodawany jest do produktów spożywczych, takich jak batony przekąskowe, aby zwiększyć zawartość białka. MPI może pomóc zwiększyć spożycie białka i wspierać wzrost mięśni.
Izolat białek mlecznych jest jednym z popularnych dodatków do żywności i składników w większości krajów. Jako profesjonalny dostawca i producent izolatu białka mleka, AGROCOMPLEX Sp. z o.o. eksportuje izolat białek mlecznych z Polski od 2000 roku, więc możesz być pewny zakupu izolatu białka mleka w Agrocomplex. Prosimy o przesyłanie zapytań i problemów na info@agrocomplex.com.pl, odpowiemy w ciągu 1 dnia roboczego.
Skorzystaj z hurtowej ceny dostaw izolatu białka mleka już teraz!
Jako profesjonalny producent i dostawca Izolatu białek mlecznych, Agrocomplex Sp. z o.o. sprzedaje Izolat białek mlecznych w Polsce od 1992 roku. Dlatego możesz być pewien, że kupujesz Izolat białek mlecznych bardzo dobrej jakości od znanego producenta. Prosimy kierować wszelkie pytania na adres info@agrocomplex.com.pl, a my odpowiemy w ciągu 1 dnia roboczego.